reede, 1. detsember 2017

Oot... SIBULAPIRUKAS?!

Jah, sibulapirukas.

See tore tegemine sai mulle tuttavaks minu õpinguaastatel Soomes. Ma ei tea, et ma kunagi eriline sibulafänn oleks olnud aga see pirukas on lahe, küll veidi nutma ajav oma valmistusfaasis, aga kui kasutada suuri salatisibulaid nagu ma viimati tegin siis ei jagu nuttu kuigi kauaks...

Mina alustangi tegelikult sibulate hakkimisest, siis saab pehmeks-klaasjaks kuumutatud sibulamassi jätta veidikeseks jahtuma ja asuda taignategemise juurde.

TAINAS:
u. 100-110 g võid või margariini (kui panna rohkem, tundub, et tuleb lisada ka jahupoolt rohkem)
1 dl jahu
1 dl täisterajahu
1 dl kaerahelbeid (või varieerida oma äranägemise järele - näit 1 dl täisterajahu, 1 dl kaerakliisid, 1 dl kaerahelbeid, võib panna ka näiteks mandlijahu vms)
veidi hapukoort (maitse järgi võib lisada soola kuid ilma saab ka)

Jahud hakkida-näppida rasvainega purutaoliseks, lisada veidi hapukoort. Suru tainas määritud vormi (võib olla 26cm ümmargune, või suurem kandiline - siis jääb tainast põhjaks lihtsalt õhemalt). - Hilisem märkus: kui teha veidi suuremasse kandilisse vormi, on mõistlik siiski teha tainast näiteks 4,5 dl jahudega (rasvainet u 130-140g), sest muidu saab vormi põhja kaetud, ent piruka servadeks ei jää suurt midagi... Aga ka algse kogusega saab hakkama - kui õhuke, suuremate servadeta põhi sobib.

TÄIDIS:
3-6 suuremat või keskmist sibulat või asenda osa porruga
võid, õli
3 muna
0,5-1,5 dl hapukoort, silma järgi
u 200 gr juustu
soola, pipart, tüümiani, muskaatpähklit

Haki 3 suurt või oma silma järgi väiksemaid (näit 6) sibulaid ribadeks (võid osa sibulast soovi korral asendada porrulauguga), hauta pannil natukese õli või võiga kuldseks, lase veidi jahtuda. Lisa 3 muna, silma järgi hapukoort (0,5-1,5 dl), veidi riivjuustu. Maitsesta soola, pipra, tüümiani või riivitud muskaatpähkliga. Kalla segu taignale, riputa peale veel riivjuustu. Küpseta 175-200 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pirukas saab kuldse jume.
Naudi soojalt koos salatiga.

Nojah.... Peab ütlema, et mul oli kindlalt plaanis ka fotosid teha aga suurem osa pirukast sai enne ära tarbitud kui pildistamiseni jõudsin. Ehk siis mõni teine kord ;) Aga retsepti riputan ikkagi praegu üles, et oleks teinekord endalgi netist kättesaadav. Algne retsept on ühest soomekeelsest õhemast retseptiraamatust nimega Kotilieden parhaat piirakat (Yhtyneet Kuvalehdet, 1991). Selles väljaandes on veel mitmeid häid retsepte, mis aja jooksul minu lemmikud on olnud, neist siis mõni teine kord. Enda piruka olen kokku sättinud kahe retsepti põhjal, milleks on eelmainitud väljaande 50. leheküljelt Kotoinen sipulipiirakka ja Nuutajärven sipulipiirakka.

Huvilistele head katsetamist - soovitan soojalt!



P.S. Siit lõpuks ka üks pilt - pirukas (kui teda veel on järele jäänud) sobib suurepäraselt ka järgmisel päeval soojendamiseks :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar