neljapäev, 12. märts 2020

Lillkapsa-shampinjoni supp

Sageli otsustan teha suppi sellisel päeval kui on teada, et erineva päevakava tõttu koos lauda istuda ei jõuagi. Supi võib jätta aga mitme köögirätiku alla sooja, nii et koju jõudes on lihtne igaühel sealt endale paras kausitäis tõsta.

Tihti valmistan püreesuppe, sest neile saab söömisel juurde lisada erinevaid asju, mis ühele või teisele sööjale maitsevad - hapukoort, juustutükke, krutoone ehk praetud saiakuubikuid, rukolat jne. Seekord otsustasin teha suppi lillkapsaga. Lillkapsast olen harvem kasutanud, tihemini on supipotti sattunud brokoli. Otsisin Nami-Nami portaalist ühe retsepti ning hakkasin leiutama. Nende reptsept on siin, minu oma sai aga ühel või teisel põhjusel natuke erinev, sõltuvalt kodus leiduvast, supitegemise harjumustest ning enda ja pereliikmete maitse-eelistustest...


LILLKAPSA-SHAMPINJONI PÜREESUPP

veidi õli
1 sibul
500 g lillkapsast
100 g shampinjone
7-10 dl keevat vett
1 puljongikuubik
soola, pipart
25 g võid
25 g jahu
3-5 dl piima
peale raputamiseks sobivat rohelist (mina sain krabada aianurgast esimesi suuremaid karulaugu lehti!), saiakuubikuid, juustu vms

Kuumuta kastrulis õli, lisa sellele hakitud sibul ning puhastatud ja tükeldatud lillkapsas ja shampinjonid. Kuumuta mõned minutid, seejärel lisa keev vesi ja puljongikuubik ning keeda kuni lillkapsas on pehme (sõltuvalt tükkide suurusest vast umbes 10-20 minutit). Hõõru või ja jahu omavahel läbi ning lisa vähehaaval ja hoolikalt segades supile, kuumuta veel 5 minutit. Lisa piim, kuumuta veel veidi ning püreesta ja maitsesta soola-pipraga. Supi võib jätta ka püreestamata, ent meie peres läheb ta sel moel paremini peale. Naudi koos sobivate lisanditega.

Nami-Nami retseptis on lillkapsast ning shampinjone mõlemaid 250 grammi, ent meie pere jaoks oli ilmselt sobivam, et seent oli vähem kuna üks pereliige neid väga ei armasta ning parajasti oli mul just 100 grammi olemas. Samas andis see kogus ka täiesti mõnusa maitse ja lõhna. Vedeliku lisamine on ka veidike maitseasi, püüan tavaliselt seda panna pigem vähem kui rohkem. Aga seekord sai siiski suurem osa retseptis mainitud kogustest supi sisse, sest tänu jahu-võisegu lisamisele läheb supp siiski paksemaks kui alguses tundub... Nami-Nami retseptis on 2 puljongikuubikut, ent ise eelistan alati pigem vähemaga toime tulla, et võimalikult palju oleks isetehtut ja värsket.

Muidugi mõista läks söömisega õhtul nii kiireks, et pildistamine unus järjekordselt sootuks :( Ehk õnnestub mõnel järgmisel korral!... Tänu seentele oli supp armsalt täpiline, samas seente maitse liiga üle ei käinud, mistõttu meie pere seente mittearmastajale jäi see supp ka täiesti sobivaks (ma targu küll ei maininudki, et seal seened sees olid ;)...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar